Co na obiad? 5 pomysłów na zdrowy, warzywny obiad

Większość znajomych na wiadomość, że jem roślinnie, zadawało sławetne pytanie: ”to co Ty właściwie jesz?!” Wynika to zapewne z tego, że wielu z nas nie wyobraża sobie jedzenia bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Tymczasem dieta roślinna jest niezwykle bogata, różnorodna i kolorowa. Zaskakuje kreatywnością, mnogością pomysłów, rozwiązań oraz smakiem.

Dziś przygotowałam pięć pomysłów na szybki, smaczny i wegański obiad.

5 pomysłów na zdrowy, warzywny obiad

 

1. Portobello główną gwiazdą

Pieczarki portobello weszły do mojego menu z przytupem i gwałtownością. Duże grzyby przyrządza się niezwykle szybko i efektownie wyglądają na talerzu. Przyrządzam je prosto: myję, suszę i przyprawiam (sos sojowy, ostra papryka, trochę syropu z agawy). Na zdjęciu pieczarki zapieczone z papryką i słodkim ziemniakiem. Dodatkowo zrobiłam stek z kalafiora i szybki sos z masła orzechowego.

Obiad - pieczarki portobello

2. Krem z kalafiora

Krem z kalafiora – nic prostszego. Warzywny wywar, spory kalafior, odrobina soku z cytryny i przyprawy.

Obiad - krem z kalafiora

3. Danie z cyklu: „nie mam co zjeść na obiad”

Banał – pieczona papryka i czerwona cebula z przyprawami. Do tego pieczone ziemniaczki i groszek z puszki.  Nie jest to najlepsze i najpiękniejsze danie na świecie, ale w miarę zdrowe i szybkie.

Obiad - zapiekane ziemniaki

4. Niezawodna zapiekanka

Sławna zapiekanka z przepisu Jadłonomii, przepyszna i moja ulubiona. Robię ją w dużych ilościach, dodaję więcej sosu z kaszy jaglanej a potem szybko odgrzewam po przyjściu z pracy.

Obiad - zapiekanka z bakłażanów

5. Domowy, polski obiad

Domowy i polski bo buraczki, kiszone ogórki i coś na kształt pieczeni. Pasztet warzywny, kasza jaglana pomieszana z pesto z suszonych pomidorów. Dodałam ugotowany na parze kalafior oraz domowe buraczki i ogórki.

Obiad - Pasztet warzywny