Aromatyczne, indyjskie naleśniki z ziemniakami

Uwielbiam przyprawy! Zwłaszcza zimą, kiedy mogą rozgrzewać, dodawać energii a nawet leczyć. Tworzenie aromatycznych mieszanek, rozcieranie ich w moździerzu zawsze sprawia mi przyjemność. Lubię je mieć pod ręką, w zapasie i zamknięte w szczelnych pojemnikach. Dodawać do dań orientalnych i nie tylko. Indyjskie naleśniki z ziemniakami są bardzo aromatyczne, pikantne i proste. Inspiracją był przepis Gordona Ramsaya, który użył w tym daniu zwykłych naleśników z mąki pszennej. Postanowiłam pójść nieco dalej i bardziej nawiązać do Indii, gdzie przygotowuje się placki dosa z ryżu i soczewicy (pojawią się na pewno na blogu). Bezglutenowe ryżowe naleśniki są bardzo delikatne i robi się je inaczej niż zwykłe. Noc przed smażeniem ryż należy namoczyć. Później ją odsączamy, zalewamy ryż nową i miksujemy. Można oczywiście pozostać przy swoim ulubionym przepisie na naleśniki, dodać do ciasta chilli, imbir i czosnek i wypełnić ziemniaczanym farszem.

indyjskie naleśniki z ziemniakami

AROMATYCZNE INDYJSKIE NALEŚNIKI Z ZIEMNIAKAMI – SKŁADNIKI NA OKOŁO 10 SZTUK:

  • 3 szklanki ryżu
  • 3 szklanki wody
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • jedna mała papryczka chilli (może być odrobinę w proszku)
  • pół łyżeczki kuminu
  • plasterek posiekanego imbiru
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka kurkumy
  • olej roślinny, kilka łyżeczek

Farsz:

  • 4-6 ugotowanych ziemniaków
  • łyżka gorczycy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1  średnia cebula
  • 4 łyżki oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryż dzień przed przygotowaniem naleśników, trzeba zalać  wodą.
  2. Po kilkunastu godzinach, należy wylać wodę i nalać do ryżu tyle samo świeżej.
  3. Ryż z wodą zmiksować na jednolitą konsystencję.
  4. Do ryżu  dodać mąkę ziemniaczaną  chilli, imbir, kurkumę i kumin.
  5. Do smażenia naleśników najlepiej przyda się patelnia teflonowa, którą lekko trzeba natłuścić przed smażeniem.
  6. Na patelnię wylewam chochlę ciasta. Smażę na dość niewielkim ogniu.
  7. Obracam jak cała woda wyparuje a na powierzchni pojawią się bąbelki.
  8. Czas na farsz. Na patelnię wrzucam gorczycę, resztę przypraw oraz olej roślinny. Smażę wszystko bardzo krótko (przyprawy bardzo szybko się przypalają), dodaję cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Dodaję kurkumę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażę jeszcze chwilkę wszystko.
  9. Nakładam na naleśniki.
  10. Podaję z natką pietruszki i roślinnym jogurtem.

Inne przepisy na blogu:

Chana masala – ciecierzyca w sosie masala

Bliskowschodnie chlebki – miękkie i ekspresowe. Tylko 3 składniki 🙂

Gulasz z soczewicą, bakłażanem i granatem