Bakłażany po gruzińsku – badridżani

Bakłażany badridżani to moja ulubiona gruzińska przystawka. W każdej restauracji, zajeździe czy knajpie znajdziecie pyszne i proste bakłażany. Badridżani to bakłażanowe roladki z pastą orzechową i pestkami granatu. Zajmują niewiele czasu a na pewno zaskoczą niejedno podniebienie.

Bakłażany po gruzińsku

BADRIDŻANI SKŁADNIKI:

  • 1 kg bakłażanów
  • 200 gramów orzechów włoskich
  • dwie spore garście kolendry
  • owoce granatu
  • niewielka papryczka chilli
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól/pieprz
  • opcjonalnie chmeli suneli
  • olej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bakłażany myjemy i tniemy wzdłuż na 0,5 cm plastry.
  2. Możemy teraz oprószyć je solą i zostawić na jakiś czas, by pozbawić je goryczy. Ja tak nie robię, gdyż nie wyczuwam gorzkiego smaku w bakłażanach.
  3. Plastry bakłażana wykładamy na blaszki z papierem do pieczenia oraz smarujemy oliwą z oliwek. Można użyć niewielkiej ilości, gdyż bakłażany i tak zmiękną i będą elastyczne. Zazwyczaj bakłażana się smaży, ale upieczony pozwala zaoszczędzić nam czas i kalorie, w ogóle nie tracąc przy tym na smaku. Pieczemy w ok. 180 stopniach, około 20 minut.
  4. Orzechy wraz z czosnkiem, papryczką i wodą miksujemy na pastę. Wodę radzę dodawać stopniowo, powinna ułatwiać wyrabianie pozostałych składników. Orzechy nie powinny zmielić się na masło orzechowe, ale na lekko grudkowatą masę. Doprawiamy do smaku octem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
  5. Kolendrę siekamy i dodajemy do pasty.
  6. Roladki z bakłażana można zawijać na różne sposoby. Czasami są to ściśle zawinięte ruloniki, czasami są to przełożone pastą plastry bakłażana, tak, jak u mnie. Dodatkowo na wierzch kładę odrobinę pasty. Tak jadałam je najczęściej w Gruzji. Roladki smaruję dość niewielką ilością pasty.
  7. Dekorujemy pestkami granatu lub kolendrą. Ja użyłam kwiatków i owoców kolendry.
  8. Bakłażany najlepiej smakują po schłodzeniu w lodówce.

Bakłażany z pastą orzechową

Roladki z bakłażana z orzechami

Mój filmik jak wykonać takie pyszne bakłażany:

Będąc weganinem lub wegetarianinem w Gruzji na pewno nie będzie się chodziło z pustym żołądkiem. Ta kuchnia oferuje bowiem wiele bezmięsnych dań. Na pewno warto spróbować sałatki z pomidorem i ogórkiem, przepyszną fasolę lobio (o której już pisałam klik), chinkali z grzybami bądź ziemniakami czy pysznego chlebka puri. 

Gruzińskie roladki z bakłażana

Na deser warto wybrać churchele, nazywane gruzińskimi snickersami. Są to orzechy oblane sosem z winogron przypominające świeczkę lub kiełbasę 😀 Nadziane na nitkę orzechy włoskie maczane są w bardzo gęstym syropie winogronowym. Smakiem różnią się od popularnego batonika, ale są z pewnością bardziej naturalne i zdrowsze.

Badridżani - gruzińskie roladki bakłażanowe z orzechami