Bananowy chlebek. Klasyka w najprostszej odsłonie

Bananowy chlebek, popularne ciasto ze Stanów Zjednoczonych. Słodki, wilgotny i pachnący bananami. Idealny na śniadanie, przepyszny z masłem orzechowym lub domową konfiturą. Często zasypany niepotrzebnie zbyt dużą ilością cukru, proszkiem do pieczenia i zalany tłuszczem. Jeżeli mamy bardzo dojrzałe banany, cukier jest tu całkiem zbędnym dodatkiem, chlebek i tak będzie słodki. Jajek także nie musimy używać, masa będzie wystarczająco związana dzięki bananom. Mój chlebek bananowy to sześć składników, w wersji bez cukru, bez fosforanów zawartych w proszku do pieczenia, na mące pełnoziarnistej.

bananowy chlebek

BANANOWY CHLEBEK – SKŁADNIKI:

  • 400 gramów dojrzałych bananów, około 3 – 4 średnie sztuki (im dojrzalsze, tym lepiej)
  • 200 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 4 łyżki oleju
  • 200 ml mleka, u mnie ryżowe

WYKONANIE:

SKŁADNIKI MOKRE

  1. Banany dokładnie rozdrabniamy widelcem na jednolitą masę. W tym przepisie nie musimy używać miksera, widelec jest tutaj doskonałym narzędziem.
  2. Do miski z bananami dodajemy olej i mleko. Dokładnie mieszamy.

SKŁADNIKI SUCHE

  1. Mąkę mieszamy dokładnie z cynamonem i sodą
  2. Dodajemy mokre składniki.
  3. Dokładnie mieszamy.
  4. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy w termoobiegu, około 40 min – do suchego patyczka.
  6. Wyjmujemy z formy. Studzimy.
  7. Jemy z domowymi przetworami, masłem orzechowym.
  8. Smacznego !!!  🍞🍌🍌🍌

Bananowy chlebek

Wszystko pokazuję w filmiku:

Kilka składników, banalny przepis, dostępność produktów i szybkie przygotowanie sprawia, że upieczenia chlebka to bułka z masłem. Może go zrobić każdy, kto dysponuje widelcem i miską 🙂 Chlebek dość długo zatrzymuje wilgoć. Doskonały na śniadanie, do zabrania ze sobą do szkoły, pracy czy w podróż. Warto wypróbować różne wersje np. z orzechami lub owocami. Można eksperymentować również z przyprawami, dodając nie tylko cynamon, ale i imbir,