Batata harra – pikantne ziemniaki z Libanu

Pieczone ziemniaki w chrupiącej, pikantnej i świeżej panierce. Kilka przypraw i ziół sprawia, że znane wszystkim pyry zamieniają się w orientalną, pyszną przekąskę. Batata harra – przystawka pochodząca z libańskiej kuchni, gdzie kolendra, czosnek i sok z cytryny grają pierwsze skrzypce. W batata harra znajdziemy wszystkie te składniki. Całość sprawia, że ziemniaki nie są za tłuste a dodatki dodają im lekkości. Doskonały dodatek do dania głównego lub sałatki. 

batata harra

BATATA HARRA – SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/4 łyżeczki (lub nieco więcej) chilli w proszku, może też być świeża papryczka
  • 4 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 4 łyżki oleju roślinnego plus olej do pieczenia (można zastąpić oliwą, która nadaje się do smażenia)
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki i świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy je na większą kostkę.
  2. Smarujemy je olejem, posypujemy solą i pieprzem.
  3. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Ziemniaki powinny być miękkie w środku a na zewnątrz chrupiące.
  4. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Uważamy, żeby się nie przypalił.
  5. Przyprawy rozbijamy w moździerzu, dodajemy do czosnku. Smażymy wszystko na małym ogniu.
  6. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
  7. Mieszamy czosnek z przyprawami z ziemniakami.
  8. Podajemy ze świeżą natką pietruszką i kolendrą.

batata harra