Burgery z brokułu i ciecierzycy

Przychodzę dziś z przepisem na zielone burgery z brokuła i ciecierzycy. Bardzo proste i naprawdę pyszne! Z chrupiącą bułą i ulubionymi dodatkami są świetnym pomysłem na zdrowy fast food.

BURGERY Z BROKUŁU – SKŁADNIKI:

  • 1 niewielki brokuł (ok. 450 – 500 gramów)
  • 1 puszka ciecierzycy z puszki lub 250 gramów ugotowanej
  • 100 gramów orzechów włoskich
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 3 łyżki siemienia lnianego zmielonego lub babki płesznik
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 niewielka cebula
  • 6 listków mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do posmarowania burgerów

Dodatkowo:

bułka tarta do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Brokuł gotuję na parze al dente.
  2. Miksuję z ciecierzycą i cebulą. Dodaję płatki drożdżowe, siemię lniane, chilli i resztę składników. Dodaję soli i pieprzu .
  3. Masę najlepiej włożyć do lodówki na około 30 min, będzie z niej łatwiej wyrabiać burgery.
  4. Masę na burgery wyjmuję z lodówki i wyrabiam 4 kotlety (najlepiej się wyrabia czystymi dłońmi lekko posmarowanymi olejem).
  5. Obtaczam w bułce tartej.
  6. Burgery kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia oraz lekko posmarowaną olejem roślinnym.
  7. Piekę w 180 stopniach, ok. 15 minut z każdej strony.
  8. Podaję z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku liście sałaty, ogórek małosolny, trochę świeżych ziół, pomidor i wegański majonez.