Chałwowa polenta ze śliwkami. Kasza kukurydziana na słodko

Polenta, czyli mamałyga, gotowana kaszka kukurydziana. Słowo mamałyga w języku polskim ma znaczenie nieapetycznej brei o nieokreślonym kształcie. Tymczasem mamałyga, to włoska, ładnie brzmiąca polenta. Rumuni zajadają się mamałygą gotowaną na gęsto, głównie  jako dodatek do obiadu, ale też jedzą ją z serem i śmietaną. Ja lubię polentę na słodko, w wersji śniadaniowej z owocami i słodkimi dodatkami. Dziś przygotowałam polentę o chałwowym smaku z pysznymi, polskimi śliwkami.  

POLENTA CHAŁWOWA ZE ŚLIWKAMI -SKŁADNIKI

  • 300 ml mleka np. migdałowego
  • 3 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2  łyżki syropu klonowego/syropu z agawy
  • śliwki
  • gorzka czekolada
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do niewielkiego garnka wlewam mleko, syrop i tahini. Zagotowuję.
  2. Do gorącego mleka wsypuję kaszę kukurydzianą i szybko mieszam, by nie powstały grudki.
  3. Gotuję jeszcze około 3-5 minut mieszając kaszę.
  4. Podaję z owocami, cynamonem i startą czekoladą.

polenta

śliwki

Inne śniadania na słodko:

Różane pancakes z owocami. Śniadanie idealne

Dyniowa jaglanka z korzennym syropem