Chlebki pita pszenno-żytnie

Chlebki pita, kto ich nie lubi? Do sosów, dipów, jako bułka – kieszonka do warzyw lub falafeli. Sklepowe pity odstraszają długą listą składników, dodatków i ulepszaczy. Poza tym smak często nie przypomina mięciutkich, drożdżowych bułeczek. Przyrządzenie pity w domu nie wymaga wcale dużo pracy. 

CHLEBKI PITA – SKŁADNIKI:

Zaczyn:

  • 30 gramów świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta cukru
  • 250 ml ciepłej wody

Ciasto:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów mąki żytniej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Chlebki pita

PRZYGOTOWANIE:

  1. Najpierw przygotowujemy zaczyn. Drożdże mieszamy z wodą i cukrem oraz mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  2. Gdy drożdże podwoją swoją objętość (około 15 minut) dodajemy mąki, sól i stopniowo wodę. Ciasto powinno być zwarte.  Na sam koniec wlewamy oliwę z oliwek.
  3. Wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Powinno być elastyczne, odchodzić od ręki.
  4. Wkładamy do miski, zakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  5. Po tym czasie ciasto nam ładnie wyrosło, formujemy małe kulki, które rozwałkowujemy.
  6. Pity pieczemy kilka minut w 180-200 stopniach. Na pitach powinny pojawić się charakterystyczne bąble.

Smacznego!

Chlebki pita

Chlebki smakują z:

Baba ghanoush. Pasta z pieczonego bakłażana

Hummus

Fasole batuta – rumuńska pasta z fasoli

Salata de vinete romaneasca. Pasta z bakłażanów