Churchele – orzechowe słodycze z Gruzji

Churchele wyglądają dość zagadkowo i dziwacznie. Słodki przysmak Gruzji, od którego uginają się stragany. Tradycyjnie przygotowywany z naturalnego, soku winogronowego, gotowanego przez dłuższy czas – zwanego badagi. Nazywany gruzińskim snickersem. Idealnie nadaje się jako prezent z Gruzji, ale można je przygotować również w domu. 

churcheleCHURCHELE – SKŁADNIKI:

  • 200 – 250 gramów orzechów włoskich (mogą być również laskowe)
  • 1 litr soku z jasnych, zielonych winogron (naturalnego) lub około 2 kg winogron
  • 8 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka soku z buraka (opcjonalnie by nadać kolor)
  • kilka łyżek cukru (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • igła i nitka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jeżeli używamy świeżych owoców, winogrona przecieramy lub wyciskamy z nich sok.
  2. Sok wlewamy do garnka z grubszym dnem. Doprowadzamy go do wrzenia.
  3. Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w kubku z niewielką ilością wody lub soku.
  4. Wlewamy do gotującego się soku winogronowego i dokładnie mieszamy. Uważamy, by nie powstały grudki.
  5. Owocową masę nie spuszczamy z oka, bo dosyć łatwo może się przypalić. Mieszamy ją i gotujemy na małym ogniu.
  6. Orzechy mogą być w całości lub przepołowione.
  7. Igłę nawlekamy na nitkę i tworzymy supełek. Nawlekamy orzechy zostawiając po obu stronach 10 cm wolną nitkę.
  8. Masa owocowa powinna być gładka i gęsta. Jeżeli chcemy ją zabarwić – dodajemy sok z buraka.
  9. Moczymy w niej orzechy i wieszamy na około 20 minut.
  10. Po 20 minutach orzechy ponownie maczamy w syropie winogronowym i wieszamy. Jeżeli pozostał nam syrop czynność możemy powtórzyć.
  11. Churchele powinny wysychać dobę a nawet dwa, trzy dni.