Cold brew – kawa parzona na zimno

Cold brew, kawa parzona  (a raczej macerowana) na zimno, kilkanaście godzin. Przepisów i proporcji na tę kawę jest naprawdę sporo. A wszystko sprowadza się do upodobań i gustów. Średnio zmieloną kawę zalewa się zimną wodę i odstawia na 10, 12, 16 a nawet 24 godziny! Później przecedza się kawę, dodaje lód, słodzidła etc. W ten sposób zaparzona kawa ma trochę inny smak, jest łagodniejsza, bardziej delikatna a na pewno mniej gorzka. Cold brew orzeźwia i stawia na nogi. Warto przetestować proporcje i czas „zaparzania” się kawy i dostosować do swoich upodobań. Cold brew

COLD BREW – SKŁADNIKI:

  • 150 gramów grubo lub średnio zmielonej kawy
  • 1 litr wody
  • cierpliwość

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kawę wsypuję do zaparzacza i zalewam zimną wodą. Mieszam.
  2. Pozostawiam na około 12 godzin.
  3. Po upływie czasu, kawę przefiltrowuję.
  4. Podaję z lodem i ulubionymi dodatkami.
  • do Cold brew bardzo dobrze sprawdza się zwykły zaparzacz do herbaty typu french press
  • w innym przypadku można użyć papierowego filtra lub gazy

Inne napoje na blogu:

Kawa po bośniacku – bosanska kafa

Chia fresca z malinami – malinowy napój z chia

Czereśniowy napój z dodatkiem buraka

Orzeźwiający napój z rabarbarem i rozmarynem