Czekoladowa granola

Nowy rok to często okres postanowień, także tych żywieniowych. Wielu z nas chce poprawić to i owo, zmienić nawyki, jeść zdrowiej, regularniej, częściej w domu. Warto zacząć od śniadania! Jest przecież pierwszym posiłkiem dnia. Dlaczego by nie zacząć od zdrowej granoli. I to czekoladowej. Nie jest może najmniej kalorycznym posiłkiem, ale pełno w niej nasion i rozsądnej ilości słodyczy. Spójrzcie jak prosto i szybko można przygotować domową granolę, zamknąć w słoiku.

Jeżeli szukacie więcej pomysłów na śniadania, poniżej przepisu znajduje się lista moich propozycji.

CZEKOLADA GRANOLA – SKŁADNIKI:

  • 250 gramów płatów owsianych
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 100 gramów gorzkiej czekolady (najlepiej z zawartością 70% – 80% kakao)
  • 50 gramów wiórków kokosowych
  • 50 gramów suszonej żurawiny (dodałam suszony berberys, jest także kwaśny 🙂
  • 150 gramów daktyli
  • 10 łyżek nasion chia
  • 10 łyżek łuskanego słonecznika
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 10 – 15 łyżek wody
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do dużej miski wsypuję płatki owsiane, słonecznik, wiórki kokosowe, siemię lniane, nasiona chia, kakao, sól. Mieszam.
  2. Dodaję syrop klonowy i wodę. Dokładnie mieszam i odkładam na około 10 minut.
  3. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 150 – 160 stopni (najlepiej funkcja termoobieg).
  4. Rozkładam mieszankę równo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekę ok 15-20 minut, spoglądając od czasu do czasu, by granola się nie przypaliła.
  6. Daktyle i czekoladę siekam.
  7. Do gotowej granoli dodaję bakalie i czekoladę. Mieszam i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia. Czekolada rozpuści się i granola zlepi się w małe kawałki. Można połowę czekolady zostawić i dodać po wystygnięcia. Wówczas będą w niej całe kawałeczki.
  8. Ostudzoną granolę przekładam do słoika.
  9. Podaję z mlekiem lub jogurtem roślinnym.

Inne śniadaniowe propozycje na blogu: