Fasola z orientalną nutą – Qorma-e-Lubia

Fasola, jako danie jednogarnkowe, to zawsze dobra opcja na obiad. Moja dzisiejsza propozycja to połączenie białej i czerwonej fasoli. Można użyć tylko jednego jej rodzaju, namoczyć na noc w wodzie i ugotować. Zawsze też pozostają puszki, które ratują niejeden posiłek. Qorma-e-Lubia to danie z Afganistanu, bardzo proste, szybkie i smaczne. Składniki są łatwo dostępne, trzeba się tylko zaopatrzyć w przyprawy. Ich odpowiedni dobór oraz inne dodatki sprawiają, że fasola w sosie pomidorowym zmienia się w rozgrzewający, orientalny obiad. Świetnie smakuje posypana świeżą kolendrą, przegryzana płaskim chlebkiem i świeżymi warzywami. Można ją także podawać z ryżem basmati. 

fasolaSKŁADNIKI:

  • około 500 gramów ugotowanej fasoli czerwonej lub 2 puszki
  • 200 gramów ugotowanej fasoli białej lub 1 puszka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kurkumy
  • 1 łyżka mięty w proszku
  • 2 łyżki kuminu
  • 2 łyżki kolendry
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • 3 łyżki koncentratu
  • 1 puszka pomidorów
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • pół litra wody

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej.
  2. Kumin i resztę przypraw rozdrabniamy w moździerzu i wrzucamy do cebuli. Smażymy i uważamy, żeby przyprawy się nie przypaliły.
  3. Przeciskamy ząbki czosnku przez praskę, dodajemy do cebuli.
  4. Dodajemy koncentrat i chwilę przesmażany.
  5. Dodajemy fasolę i wlewamy wodę oraz pomidory.
  6. Gotujemy całość ok. 30-45 minut.
  7. Podajemy z ryżem basmati, z arabskimi chlebkami lub naan.

fasola