Figi na rozruch. Pomysły na dania z figami

Figi w polskim porzekadle istnieje od dawna, jednak na stołach gości dość rzadko. To owoc niewielki, słodki i przyjemnie chrzęszczący w zębach. Te fioletowe główki czosnku o lekko gruszkowatym kształcie możemy znaleźć w wigilijnych kompotach. Mogą jednak być wykorzystane na wiele innych sposobów.

Gdzie rosną? Uprawiono je już w starożytnym Egipcie i Mezopotamii. Co ciekawe, przez długi czas były ważnym składnikiem menu ludzi zamieszkujących basen Morza Śródziemnego. Ktoś kto dopuścił się czynu ścięcia drzewa figowego ryzykował własną głową! Obecnie kraje, które eksportują figi to głównie: Grecja, Turcja, Włochy czy Hiszpania.

Co dają nam figi?

Te nieduże owoce obniżają cholesterol, wpływają korzystnie na trawienie i regulują pracę układu krwionośnego. Są także bogate w potas, będą więc idealne dla osób cierpiących na nadciśnienie. Udowodniono, że spożywanie ich dobrze wpływa na funkcje wątroby.

Figi wybornie smakują nie tylko w ciastach, kompotach i deserach, ale doskonale przełamią wyrazisty smak wytrawnych potraw. Można je dodawać do sałatek, do kanapek, do pizzy. Świetnie smakują także z serami.

Kanapki z figami

Figi

  • 2 figi

  • garść rukoli

  • 8 suszonych pomidorów

  • mały ząbek czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól/pieprz

  • ulubiony chleb

Figi

Suszone pomidory miksujemy z oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą smarujemy chleb , dodajemy rukolę i pokrojone figi.

Jaglanka z figami

Figi

  • ugotowana kasza jaglana

  • mleko, u mnie roślinne

  • pół awokado

  • 4 łyżki kakao

  • cukier/syrop z agawy/syrop z daktyli

  • 2 figi

  • 1 banan

Na początek mus czekoladowy. Awokado miksujemy na gładką pastę z kakao i dosładzaczem. Kaszę mieszamy z mlekiem i dekorujemy owocami i czekoladowym musem.

Suszone owoce to pyszny sposób na przekąskę w ciągu dnia. Najlepsze są te ekologiczne i niesiarkowane 🙂

figi4

Świeże owoce pojawiają się w sklepach w sierpniu, warto je kupować i dostosować do swojego jadłospisu.