Focaccia z kurkami i majerankiem. Włoszczyzna po polsku!

Focaccia z kurkami i majerankiem to połączenie włoskiego pieczywa z jesiennym, polskim smakiem. Majeranek dodaje niesamowitego aromatu całości. Ciasto z przepisu jest bardzo miękkie, elastyczne i bardzo dobrze się wyrabia.

Focaccia z kurkami

FOCACCIA Z KURKAMI I MAJERANKIEM:

Na zaczyn:

  • 30 gramów drożdży
  • 120 ml letniej wody
  • szczypta cukru

Ciasto:

  • 500 gramów mąki
  • 200 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska

Na wierzch:

  • około 150 gramów kurek
  • spora garść świeżego majeranku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże rozprowadzamy z 120 ml letniej wody oraz szczyptą cukru.
  2. Zostawiamy na około 10 min.
  3. W większej misce łączymy mąkę z solą.
  4. Do mąki dodajemy drożdże, oliwę a także resztę wody. Wodę należy dodawać stopniowo i sprawdzać, czy ciasto staje się zwarte.
  5. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Finalnie powinno być elastyczne, odchodzić od ręki.
  6. Zostawiamy ciasto w misce, przykrywamy je czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 1.5 godziny.
  7. Kiedy ciasto urośnie dwukrotnie, wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez minutę.
  8. Rozciągamy lub rozwałkowujemy ciasto na 40 cm.
  9. Ciasto posypujemy pokrojonymi kurkami i majerankiem. Skrapiamy całość oliwą
  10. Pieczmy 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C
  11. Podajemy ciepło lub ostudzone ze świeżym majerankiem i oliwą.

* przepis na ciasto pochodzi z „Pieczywo. Chleb. Bułeczki, focaccie” Carla Bardi, Ting Morris.

Focaccia z kurkami

A może masz ochotę na:

Caponata – włoski, bakłażanowy gulasz