Fuczki – łemkowskie placki z Bieszczadów

Fuczki to placki przygotowane z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Potrawa regionalna z Bieszczadów, znana także pod nazwą – Cudaki. Pierwszy raz jadłam ją w bieszczadzkim schronisku i to połączenie wydało mi się bardzo smaczne, proste i wyraziste. Czyli takie, jakie powinna być regionalna kuchnia. Kuchnia bieszczadzka jest związana z Łemkami  i Bojkami, czyli bieszczadzkimi góralami. Łemkowska i bojkowska kuchnia była bardzo prosta i dość surowa. Wiązało się to z ciężkimi warunkami górskimi. Posiłki bieszczadzkich górali były oparte na leśnych owocach, grzybach, mleku pochodzącym od krów i kóz. Mięso niezwykle rzadko jadano pod łemkowskimi strzechami. Kuchnia oparta w dużej mierze na owsie, ziemniakach czy kiszonej kapuście. I dziś właśnie podaję placuszki z kiszonej kapusty, o wdzięcznej nazwie Fuczki. 

fuczkiFUCZKI- SKŁADNIKI

  • 200 gramów mąki pszennej
  • 350 gramów kapusty kiszonej
  • 400 ml wody lub mleka
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 100 ml gorącej wody
  • sól i pieprz
  • 1, 5 łyżeczki kminku
  • dodatkowo cząber, majeranek
  • kilka łyżek oleju do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Siemię lniane zalewam gorącą wodą, odstawiam.
  2. W dużej misce mieszam mąkę, mleko. Dodaję ostudzone siemię lniane wraz z wodą.
  3. Kiszoną kapustę odsączam, jeżeli ma bardzo dużo wody.  Szatkuję.
  4. Kapustę dodaję do miski z mąką.
  5. Mieszam dokładanie.
  6. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  7. Majeranek rozcieram w dłoniach.
  8. Rozgrzewam olej na patelni.
  9. Łyżką nabieram porcję ciasta, smażę z obu stron jak placki zmienianczane.
  10. Podaję ze świeżymi ziołami i surówkami.

fuczki