Galette z figami i konfiturą z czerwonej cebuli

Galette z figami jest rustykalną, bardzo prostą tartą. Nie musimy martwić się o precyzyjną, piękną formę ciasta, bo jego brzegi mają być nierówne i nieidealne. Ciasto zagniata się błyskawicznie, a z gotową i zawekowaną konfiturą z czerwonej cebuli, przygotowanie galette z figami trwa kilkanaście minut.

galette z figami

GALETTE Z FIGAMI I KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI – SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 300 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 80 gramów zimnego oleju kokosowego, lub innego schłodzonego tłuszczu
  • 100 ml zimnej wody
  • 70 ml śmietany, ja użyłam kokosowej
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 4-5 fig
  • 10 łyżek konfitury z czerwonej cebuli ( mój przepis na nią http://konkolpolny.pl/konfitura-z-czerwonej-cebuli/)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski wsypuję mąkę, szczyptę soli i olej kokosowy.
  2. Zagniatam ciasto stopniowo wlewając wodę.
  3. Na koniec dodaję śmietanę i jeszcze raz zagniatam ciasto.
  4. Wkładam do lodówki na około pół godziny.
  5. Rozwałkowuję ciasto na papierze, na którym się będzie piec galette. Ciasto powinno mieć około 2 cm.
  6. Konfiturę z czerwonej cebuli wykładam na ciasto. Zostawiam brzegi, które będę za chwilę zawijać.
  7. Figi kroję w plasterki i wykładam na konfiturę.
  8. Boki tarty składam.
  9. Posypuję rozmarynem.
  10. Całość skrapiam oliwą z oliwek, dzięki czemu rozmaryn się nie spali, a będzie przyjemnie chrupać.
  11. Dodaję trochę soli  i pieprzu na wierzch.
  12. Wkładam do piernika rozgrzanego do 200 stopni C i piekę przez 30 – 40 minut. Sprawdzam czy brzegi ciasta się zarumieniły i ciasto się nie przypala.

galette z figami

Przepis na

Konfitura z czerwonej cebuli. Cebulowy chutney