Gołąbki z soczewicą i pieczarkami

Gołąbki – klasyk w polskich domach i barach mlecznych. Gołąbki to nie tylko te tradycyjne z mięsem i ryżem, w innych regionach jada się je z ziemniakami czy kaszą gryczaną. U mnie także  mniej klasycznie, ale na pewno trochę zdrowiej a równie pysznie. Białą kapustę zastąpiłam włoską, ponieważ lubię jej kolor i karbowaną strukturę. Poza tym posiada dość duże i rozłożyste liście, które z łatwością się zawija. W piękne, zielone liście zawinęłam farsz z soczewicy i pieczarkami.Gołąbki z soczewicą to moja propozycja na zimne i nieprzyjemne dni.

gołąbki z soczewicą

 

GOŁĄBKI Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI – SKŁADNIKI:

Gołąbki:

  • 1 duża lub 2 małe kapusty włoskie
  • 300 gramów zielonej soczewicy
  • 600 gramów pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz
  • 2 litry warzywnego bulionu/ewentualnie wody
  • olej do smażenia, kila łyżek.

Sos:

  • około kilograma pomidorów
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • łyżeczka suszonego majernaku
  • wywar z gotujących się gołąbków około 500 ml

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wycinamy głąby kapusty, nacinamy lekko liście przy samej ich nasadzie i wkładamy do dużego garnka z gotującą się wodą.
  2. Gotujemy przez jakiś czas, wykładamy i studzimy.
  3. Odrywamy liście kapusty i przycinamy nożykiem twarde łodygi.
  4. Soczewicę gotujemy do miękkości.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego drobno poszatkowaną cebulę.
  6. Pieczarki bardzo drobno tniemy i wrzucamy do zeszklonej cebuli.
  7. Po 10 minutach wrzucamy soczewicę. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Po kilku minutach mamy gotowy farsz. Warto go trochę ostudzić i później ewentualnie doprawić.
  8. Na liściach od wewnętrznej strony układamy farsz i składamy.
  9. Czas na gotowanie gołąbków. Na spodzie, jeżeli nam zostały, układamy liście kapusty a na nich ściśle nasze gołąbki.
  10. Zalewamy całość bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu około godziny, aż kapusta zmięknie.
  11. Po tym czasie wyłączamy gaz, a bulion, który pozostał po gotowaniu odlewamy do osobnego naczynia.
  12. W osobnym garnku gotujemy bulion, pomidory pozbawione skórki oraz koncentrat.
  13. Dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  14. Gołąbki podajemy z sosem.

 

gołąbki z soczewicą