Gruzińskie pchali z buraków

Pchali to popularna w Gruzji, warzywna pasta, przekąska do chleba i innych warzyw. Można ją znaleźć w różnorodnych wersjach. Dodaję się do niej przeróżne warzywa liściaste i nie tylko. Por, szpinak, kapusta, polne rośliny lądują wraz z orzechami i przyprawami. U mnie dziś pchali z buraków, które ma piękny kolor. 

Pchali z buraków-PCHALI Z BURAKÓW – SKŁADNIKI:

  • 300 gramów upieczonych buraków
  • 100 gramów orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść kolendry
  • 1 łyżka chmeli suneli – gruzińskiej przyprawy (mieszanka bazylii, liścia laurowego, kolendry, majeranku, cząbru)
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól i pieprz

Do przybrania:

  • owoce granatu
  • świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miksera wrzucam orzechy, dodaję  ocet winny, sok z cytryny,  czosnek, kolendrę, resztę przypraw. Miksuję wszystko na masę.
  2. Dodaję buraki i ponownie miksuję.
  3. Doprawiam do smaku.
  4. Z powstałej masy robię kulki, jeżeli masa jest za mokra wstawiam na pół godziny do lodówki.
  5. Pchali można potraktować jako pastę i przechowywać w pojemniku.
  6. Doskonale pasuje z pieczywem, owocami granatu i świeżą kolendrą.