Gryczane naleśniki z czekośliwką – wegańskie i bezglutenowe

Gryczane naleśniki z czekośliwką serwuję na słodki, ale zdrowy początek dnia. Słodkie śniadania najlepiej smakują, gdy robi się trochę chłodniej. W jesienne poranki potrafią umilić i osłodzić dzień. Czekośliwka, choć brzmi jak kulinarny kicz, jest bardzo prosta i może być zdrową wersją niezdrowych, czekoladowych kremów. Ma pyszny czekoladowy smak przełamany słodko kwaśnymi śliwkami. Podaję przepis na 1 kilogram, ale warto zrobić trochę więcej i zostawić na czarną godzinę. Nie dodałam żadnego produktu słodzącego, bo była dla mnie wystarczająco słodka. Można oczywiście w trakcie przyrządzania dosłodzić pod swoje gusta. 

gryczane-naleśniki-z-czekośliwką

 

 

GRYCZANE NALEŚNIKI Z CZEKOŚLIWKĄ-SKŁADNIKI:

NALEŚNIKI OKOŁO 12-15 SZTUK:

  • 300 gramów mąki gryczanej (miałam typ 2000)
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego+ 6 łyżek ciepłej wody
  • 500 ml mleka roślinnego, użyłam kokosowego
  • 300 ml zimnej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1- 3 łyżki oleju roślinnego

CZEKOŚLIWKA:

  • 1 kg śliwek
  • 100 ml wody
  • 5 łyżek gorzkiego kakao

Dodatkowo: 

  • owoce
  • jogurt kokosowy
  • cynamon

gryczane-naleśniki-z-czekośliwką

PRZYGOTOWANIE:

Gryczane naleśniki:

  1. Zmielone siemię lniane zalewam wodą i odstawiam na kilka minut.
  2. Do miski wsypuję mąkę, siemię lniane i resztę składników.
  3. Dokładnie mieszam. Ciasto powinno być bardziej gęste, niż w przypadku pszennych naleśników.
  4. Rozgrzewam patelnię i lekko smaruję tłuszczem. Wlewam ciasto i smażę naleśniki z obu stron.

Czekośliwka:

  1. Śliwki myję, pozbawiam pestek i przekrawam na pół (można na mniejsze części).
  2. Do garnka z grubszym dnem wlewam wodę i wrzucam śliwki.
  3. Gotuję całość na małym gazie ok. 30 – 40 min aż śliwki rozpadną się.
  4. Dodaję kakao, mieszam i przelewam do słoików.

Naleśniki przekładam czekośliwką, dodaję koksowego jogurtu i owoce.

Inne słodkie śniadania na blogu: 

Twarożek z nerkowców z figami na pyszne śniadanie

Muffiny z jeżynami na słodki początek dnia

Pieczona owsianka z porzeczkami i borówkami

Czekoladowo czereśniowe smoothie

Chałwowa komosa ryżowa z truskawkami na słodkie śniadanie

Migdałowa polenta z borówkami