Hot dogi Tex-Mex z salsą

Hot dogi królowały w polskich budach z fast foodem. Mała gastronomia w latach dziewięćdziesiątych cieszyła się sporą popularnością. Ten steet food oferował rozmiękczone bułki z mikrofali połączone z parówką i kapustą. Dzisiaj nie jest lepiej. Obecnie hot dogi spotkamy na stacjach benzynowych, ale ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Słabej jakości parówki, brak warzyw a wszystko zalane sosem. No i ze świeczką można szukać takich bezmięsnych. Moje hot dogi Tex-Mex są zupełnie inne. Po pierwsze parówki, wegańskie, grzybowe BeVege (wykonane z białka grochu). Po drugie pełnoziarniste bułki, po trzecie samodzielnie wykonana salsa. To proste połączenie składa się na smaczną przekąskę, którą Wam serdecznie polecam 🙂

hot dogiSKŁADNIKI – HOT DOGI MEX-TEX:

  • parówki grzybowe BeVege 
  • 3 podłużne bułki
  • 1 połowa awokado
  • kilka plasterków czerwonej cebuli
  • sałata

hot dogiSalsa:

  • 3 pomidory
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 papryczka chilli
  • sól
  • 3 łyżki soku z limonki

hot dogi

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na początek salsa. Pomidory, papryczkę oraz cebulę grillujemy. Można je także upiec. Grillujemy do momentu aż pojawią się czarne pęcherzyki. Czekamy jakiś czas, kiedy ostygną możemy je obrać ze skóry.
  2. W moździerzu rozdrabniam papryczkę, dodaję do niej sól, następnie cebulę i pomidory. Doprawiam sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  3. Awokado kroję na plasterki.
  4. Bułki przekrawam wzdłuż, grilluję lub przypiekam. Podobnie z parówkami.
  5. Na spód bułki dodaję salsę, kładę parówkę i resztę składników.

W ofercie BeVege znajdziecie także wiele innych, smacznych produktów wegańskich np. przepyszną pastę pomidorowo-paprykową , czy pasztet z ziarnami.

#gotujzbevege #bevege