Hummus z burakiem i chlebkami szafranowymi

Hummus z burakiem to zdecydowanie moja ulubiona wersja tej pasty. Burak dodaje jej słodkości, podkreśla inne smaki i w dodatku pięknie wygląda na talerzu. U mnie hummus z chlebkami szafranowymi – doskonały pomysł na przekąskę. Przepis na chlebki podpatrzyłam u Gordona Ramsaya, który nie podawał na nie dokładnych proporcji. Są elastyczne, smaczne i proste w przygotowaniu. Spokojnie można zapomnieć o tych sklepowych. 

hummus z burakiem

HUMMUS Z BURAKIEM

  • 300 gramów ugotowanej ciecierzycy
  • 2 średnie, ugotowanie buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tahini
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 50 ml zimnej wody lub soku z buraka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciecierzycę blendujemy z czosnkiem, pastą tahini, oliwą z oliwek oraz z sokiem z buraka.
  2. Dodajemy pokrojonego buraka.
  3. Blednujemy wszystko dokładnie.
  4. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

CHLEBKI SZAFRANOWE

  • mąka pszenna 500 gramów ( u mnie pół na pół z pełnoziarnistą)
  • oliwa około 3 łyżek
  • zima woda 150 ml – 200 ml (zależy od typu mąki)
  • opcjonalnie szafran zalany 100 ml gorącej wody
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę mieszam z solą.
  2. Dodaję oliwę oraz stopniowo wodę.
  3. Mieszam i sprawdzam, czy ciasto się zawiązało.
  4. Dolewam wodę z szafranem
  5. Wyrabiam ciasto nadgarstkami. Powinno być miękkie i zwarte, a po kilku minutach odchodzić od ręki.
  6. Ciasto zostawiam przykryte ściereczką na 15 minut.
  7. Po tym czasie dzielę je na kulki.
  8. Stolnicę przesypuję mąką i rozwałkowuję na dość cienkie placki.
  9. Piekę placki z obu stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Powinny się pojawić charakterystyczne, czarne bąble.

hummus z burakiem

Inne pasty na blogu:

Muhammara – pasta z pieczonej papryki

Baba ghanoush. Pasta z pieczonego bakłażana

Hummus

Fasole batuta – rumuńska pasta z fasoli

Pchali ze szpinaku. Gruzińska przekąska