Jesienne, śliwkowe crumble

I znów mamy zimne poranki, kiedy to marzy się tylko o kubku gorącej, parującej kawy i ciepłym śniadaniu. Tutaj na pomoc przychodzą wszelakie sycące owsianki, jaglanki i proste crumble z owocami. Moja propozycja to śliwki pod kokosową kruszonką. Jesiennie, szybko i pysznie!

ŚLIWKOWE CRUMBLE – SKŁADNIKI :

  • 700 gramów śliwek
  • 200 gramów mąki kokosowej
  • 150 gramów płatków owsianych
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 zmrożone banany lub jogurt roślinny

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śliwki pozbawiam pestek, przepoławiam na pół i umieszczam w żaroodpornym naczyniu.
  2. Z mąki, płatków, oleju i syropu z agawy robię błyskawiczną kruszonkę.
  3. Posypuję nią śliwki, na sam wierzch sypię cynamon.
  4. Zapiekam w 180 – 200 stopniach przez około 20-25 minut.
  5. Podaję ze zmrożonymi i zmiksowanymi bananami lub jogurtem roślinnym.