Kanapka z boczniakami i jarmużem na gorąco

Kanapka na ciepło, z ostrymi boczniakami i chrupiącymi, świeżymi warzywami. Boczniaki w sosie barbecue mają dymny, słodki posmak, ale nie tracą przy tym swojego kształtu i konsystencji. Moja bułka to taki zdrowy fast food. Wypchana po brzegi sezonowymi warzywami, ziołami i grzybami. Nic lepszego na pochmurny, wrześniowy dzień.

kanapka z boczniakami

KANAPKA Z BOCZNIAKAMI- SKŁADNIKI NA DWIE DUŻE BUŁKI:

  • 250 gramów boczniaków
  • 12-15 łyżek sosu barbecue
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka kropel sosu tabasco lub innego ostrego, ewentualnie płatki chilli
  • 2 garście jarmużu
  • kilka plasterków pomidora
  • czerwona cebula, kilka plasterków
  • 2 bułki
  • opcjonalnie świeże zioła

PRZYGOTOWANIE:

  1. Boczniaki myję, osuszam z wody. Nie kroję ich, bo i tak się skurczą, a zależy mi na większych kawałkach.
  2. Sos barbecue mieszam z sosem sojowym, tabasco, sokiem z cytryny.
  3. Taką marynatą zalewam boczniaki i wstawiam do lodówki. Mogą tam być kilka godzin. Moje marynowały się pół godziny.
  4. Jarmuż kroję mniejsze kawałki.
  5. Pomidor i cebulę kroję na plasterki.
  6. Boczniaki zapiekam w około 200 stopniach C przez 20 minut. Sos powinien się zredukować i skarmelizować.
  7. Bułki rozkrawam i grilluję.
  8. Na połówkę nakładam trochę sosu, boczniaki, jarmuż i resztę warzyw. Nakrywam drugą połówką bułki.

kanapka z boczniakami