Kapuściane wrapy – pomysł na zdrową przekąskę

Kapuściane wrapy, czy może warzywne kanapki, to po prostu pocięte warzywa zawinięte w kapuściany liść. Taka przekąska jest lekkim, świeżym pomysłem na coś do chrupania, co można zjeść w ilości jakiej się chce. Można oczywiście zwijać warzywa jak tradycyjne wrapy, w duże liście kapusty. Do tego sos sojowo-orzechowy, ale zwykły sojowy też będzie dobry. 

Kapuściane wrapyKAPUŚCIANE WRAPY – SKŁADNIKI:

  • liście kapusty np. pekińskiej, włoskiej
  • marchewka pocięta w cienkie paseczki
  • papryka pocięta w cienkie paseczki
  • poszatkowana czerwona kapusta
  • awokado pocięte w niewielką kostkę
  • mango także pocięte w kostkę
  • ugotowana ciecierzyca
  • pocięty drobniutko szczypiorek

Sos:

  • sos sojowy, około 8 łyżek
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • łyżeczka startego imbiru
  • kilka kropel syropu klonowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Z każdego liścia wycinam twarde zgrubienia.
  2. Nakłam po trochu każdego ze składników i zawijam.
  3. Składniki na sos przelewam do małego słoiczka i potrząsając nim, wszystko dokładnie mieszam.
  4. Kapuściane wrapy polewam sosem.