Kirkażi – sałatka z fasolą i orzechami

Fasola w kuchni Kaukazu to częsty gość. Można ją zjeść w zupach, gulaszach, pastach oraz w sałatkach. Dziś serwuję kirkażi, gruzińską, przepyszną sałatkę, pełną zieleniny, przypraw i aromatów. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Można użyć fasoli suszonej, noc przed przygotowaniem namoczyć ją a później ugotować.  

KIRKAŻI – SAŁATKA Z FASOLI I ORZECHÓW:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 czerwona cebula średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 gramów orzechów włoskich
  • pół szklanki wody
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka kolendry

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • pół łyżeczki kozieradki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, ja dodałam wędzoną paprykę
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól kamienna i świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę kroimy na drobną kostkę.
  2. Przyprawy rozcieramy w moździerzu.
  3. Orzechy miksujemy w wodą, octem, sokiem z cytryny, czosnkiem i z przyprawami na gładki sos.
  4. Fasolę dokładnie płuczemy i odcedzamy z zalewy.
  5. Dodajemy orzechowy sos i cebulę.
  6. Wszystko mieszamy.
  7. Posypujemy poszatkowanymi ziołami.
  8. Podajemy z pieczywem.

Przepis (z niewielkimi zmianami) pochodzi z bloga Obliczagruzji.monomit.pl 🙂