Kluski śląskie z majerankowym pesto

Kluski śląskie – mięciutkie, rozpływające się w ustach. Tak proste i pyszne! Dodatek majerankowego pesto ze świeżych ziół i dobrej jakości oliwy sprawia, że to nowa odsłona tego klasycznego dania. Zdecydowanie wolę pesto, zamiast ciężkiego, tłustego i zaprawianego mąką sosu. Do wszystkiego dodałam słodkie, pieczone pomidorki z octem balsamicznym. Fantastyczne połączenie smaków!kluski śląskie z pesto

KLUSKI ŚLĄSKIE Z MAJERANKOWYM PESTO – SKŁADNIKI:

Kluski

  • 1 kg ziemniaków
  • 80-100 gramów mąki ziemniaczanej/skrobi
  • sól

Pesto majerankowe:

  • pęczek świeżego majeranku
  • garść orzechów nerkowca lub nasion słonecznika
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

kluski śląskie z pesto

PRZYGOTOWANIE:

Kluski

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy
  2. Przestudzone (mogą być lekko ciepłe) zgniatamy w prasce lub miksujemy.
  3. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrabiamy gładkie i miękkie ciasto.
  4. Z ciasta formujemy niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Na środku każdej z nich robimy dziurkę, najłatwiej drewnianą łyżką.
  6. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Wkładamy kluski ostrożnie do gorącej, ale nie wrzącej wody.
  7. Gotujemy pod przykryciem 8-10 minut.

Pesto

  1. Wszystkie składniki na pesto majerankowe blendujemy.
  2. Doprawiamy i podajemy z kluskami śląskimi.

kluski śląskie z pesto

Podobne przepisy:

Podpłomyki z czarnuszką i brokułowym pesto

Sałatka z pieczonymi pomidorami, fasolką oraz roszponką