Leczo z kurkami i soczewicą

Leczo, danie kuchni węgierskiej, na dobre rozpanoszyło się na polskich stołach. Zazwyczaj kaloryczne, z dużą ilością mięsa i kiełbasy. Dziś zamiast tłustego i zawiesistego leczo, mam propozycję lekkiego i warzywnego dania. Kurki z powodzeniem zastępują pieczarki, zaś soczewica zagęszcza danie i sprawia, że leczo staje się pełnowartościowym posiłkiem. Przygotowuje się je bardzo szybko, w jednym garnku, z dostępnych obecnie warzyw. Nic prostszego! 

LECZO Z KURKAMI I SOCZEWICĄ:

  • papryka czerwona, zielona i żółta – 1, 5 kg (u mnie tylko czerwona)
  • pomidory 1 kg
  • 2 cukinie
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 gramów kurek
  • 150 gramów soczewicy
  • 8 łyżek papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego/passaty
  • sól i pieprz
  • kilka łyżek oleju roślinnego

leczo z kurkami i soczewicą

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę kroimy dowolnie. Smażymy w sporym garnku na oleju.
  2. Do cebuli dodajemy paprykę słodką i ostrą.
  3. Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę pokrojoną w dowolny kształt.
  4. Dusimy kilka minut. Dolewamy wodę, około 300 ml.
  5. Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Dodajemy do papryki.
  6. Przeciśnięty przez praskę czosnek także wędruje do garnka.
  7. Czyste i posiekane kurki dodajemy do reszty warzyw.
  8. Wsypujemy soczewicę.
  9. Gdy papryka będzie już miękka, dodajemy cukinię. Chodzi o to, by nie rozpadła się całkowicie.
  10. Na koniec czas na kilka łyżek koncentratu.
  11. Doprawiamy solą i pieprzem.