Lody kawowe zamiast espresso

Lody kawowe to po prostu podwójne orzeźwienie. Dla wszystkich miłośników kawy oraz dla tych, co nie przepadają za bardzo słodkimi i kalorycznymi deserami. W moich lodach nie ma śmietany, jajek i cukru. Są zdrowe, mają wyrazisty, kawowy aromat i małe drobinki świeżo zmielonej kawy…Kupne kawowe lody mają zazwyczaj kwaśny smak, któremu daleko do aromatu prawdziwej kawy. To co, może zamiast trzeciej kawy lody?

lody kawowe

LODY KAWOWE SKŁADNIKI:Lody kawowe

  • 2 puszki mleczka kokosowego (warto sprawdzić, czy ma dobry skład i chociaż 80% kokosa)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • 6 lub więcej łyżek ksylitolu ( lub innego dodatku słodkiego np. syropu klonowego, miodu itp)
  • 100 ml espresso
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonej kawy (ja dodałam trzy)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Puszki mleka kokosowego najlepiej schłodzić kilka godzin w lodówce. Do przyrządzenia lodów przyda się tylko stała część mleka.
  2. Zaparzamy kawę i studzimy ją.
  3. Do mleka dodajemy olej kokosowy, chłodne espresso, ksylitol.
  4. Miksujemy na gładką masę.
  5. Dodajemy zmieloną kawę i mieszamy łyżką. Blender mógłby ją rozdrobnić.
  6. Wlewamy do dość płaskiego naczynia i mrozimy.
  7. Moje mroziły się około 4 godzin. Co pół godziny należy lody mieszać. Dzięki temu będą napowietrzone i puszyste.
  8. Przed podaniem najlepiej wyłożyć je na kilka minut, by nie były twarde.