Makaron z kurkami w kremowym sosie z cukinii

Makaron z kurkami w połączeniu z kremową cukinią i sosem z orzechów nerkowca to szybki, zdrowy pomysł na obiad. Lekko grzybowy, delikatny dzięki cukinii i orzechom. Dodałam makaron bezglutenowy, by moje danie było jeszcze lżejsze, ale sprawdzi się każdy inny. 

makaron z kurkami

MAKARON Z KURKAMI – SKŁADNIKI:

  • 250 – 300 gramów kurek
  • około 700 gramów cukinii, około 2 średnie sztuki
  • 50 gramów orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny lub limonki ok. 1 łyżki
  • sól, pieprz
  • dowolny, ulubiony makaron. Ja wybrałam bezglutenowy
  • garść świeżej bazylii
  • olej do smażenia, 2-3 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kurki płuczę, osuszam. Zależy mi na tym, by miały jak najmniej kontaktu z wodą i zachowały cały aromat.
  2. Cukinie myję i ścieram na tarce na dużych oczkach.
  3. Nerkowce zalewam 100 ml ciepłej wody. Miksuję na gęstą masę.
  4. Czosnek kroję w cienkie plasterki. Wrzucam na rozgrzany olej. Pilnuję, by się nie przypalił.
  5. Do czosnku dodaję pokrojone kurki. Smażę około 5 minut.
  6. Po chwili dorzucam startą cukinię, solę. I odparowuję wodę, jaka jest w warzywach.
  7. Cukinia po 10 minutach powinna się rozpaść. Dodaję do niej zmiksowane nerkowce, które przypominają gęsty, kremowy sos.
  8. Mieszam i gotuję wszystko jeszcze przez chwilę.
  9. Przed podaniem doprawiam solą i pieprzem. Skrapiam sokiem z cytryny i dodaję świeżą bazylię.

makaron z kurkami

Inne przepisy z kurkami:

Żurek gryczany z kurkami i świeżym majerankiem

Leczo z kurkami i soczewicą

Focaccia z kurkami i majerankiem. Włoszczyzna po polsku!