Marynowane papryczki chilli – proste i uniwersalne

Marynowane papryczki chili – szybki i prosty sposób jak dłużej zachować ich smak i świeżość. Uwielbiam ostre smaki i bardzo często używam papryczek chilli w swojej kuchni. Marynowane pasują do wielu orientalnych dań i przystawek. Dlatego dziś dzielę się przepisem jak zamknąć w słoiku ogniste papryczki. 

marynowane papryczki chilli-2

MARYNOWANE PAPRYCZKI CHILI – SKŁADNIKI:

  • 500 gramów papryczek chilli
  • 300 ml octu winnego
  • 1 litr wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • po łyżeczce ulubionych przypraw, np.: suszonej kolendry, kminu rzymskiego, fenkułu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Papryczki myjemy. Pozbawiamy gniazd nasiennych (w rękawiczkach!), jeżeli nie lubimy bardzo ostrych
  2. Ocet, wodę, cukier oraz sól zagotowujemy w rondelku. Cukier i sól muszą się rozpuścić.
  3. Do dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików wkładamy papryczki chilli. Układamy je dość ciasno.
  4. Dodajemy po trochu przypraw.
  5. Zalewamy wodą z octem. Dokładnie zakręcamy.
  6. Tak przygotowane słoiki można postawić do góry dnem lub pasteryzować w piekarniku w temperaturze około 100 stopni przez pół godziny.
  7. Po dwóch, trzech tygodniach są gotowe do jedzenia.

Inne przepisy z papryczkami chilli:

Harissa – ognista pasta do zup, kanapek i sałatek

Chermoula – marokańska marynata