Młode ziemniaki zapiekane ze szparagami

Młode ziemniaki zapiekane ze szparagami – jakie proste i dobre! W dodatku warzywa pieką się w piekarniku a przyrządzenie ich nie zajmuje zbyt dużo czasu. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać, wystarczy je porządnie wyszorować i później ugotować w łupinkach. Jeżeli pieczone młode ziemniaki, to nie może zabraknąć towarzystwa czosnku i rozmarynu. Te przyprawy bardzo się lubią z pieczonymi ziemniakami. Szparagi grają tutaj drugą rolę, bardzo je lubię w takim połączeniu. Poza tym niedługo ich zabraknie, więc trzeba wykorzystywać sezon póki jeszcze są. Przy wyborze szparagów sprawdźcie czy są jędrne a ich końcówki zwarte, nie popękane. Po przyniesieniu szparagów do domu, przygotujcie je, jak najszybciej, bo bardzo szybko tracą swoją świeżość i wartości odżywcze.

młode ziemniaki zapiekane ze szparagamiMŁODE ZIEMNIAKI ZAPIEKANE ZE SZPARAGAMI – SKŁADNIKI:

  • 500 gramów młodych ziemniaków
  • 300 gramów szparagów
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie natka pietruszki do posypania lub inna zielenina

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki dokładnie szoruję, myję, nie obieram.
  2. Wrzucam je do gotującej, osolonej wody. Gotuję około 20 minut, aż będą miękkie.
  3. W małym naczynku mieszam olej, ocet balsamiczny, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaję sól i pieprz.
  4. Ziemniaki przecedzam.
  5. Każdy ziemniak lekko rozgniatam tłuczkiem, tak by nie rozpadł się całkowicie, ale żeby widoczne były pęknięcia. W ten sposób marynata dotrze do wnętrza ziemniaków. Młode ziemniaki zapiekane ze szparagami
  6. Przekładam do naczynia, w którym będę je zapiekać.
  7. Odcinam szparagom twarde końcówki (zazwyczaj te zdrewniałe są jaśniejsze od reszty szparaga). Odcięte końcówki można zachować do warzywnego bulionu.
  8. Ziemniaki i szparagi polewam octowo rozmarynową marynatą. Dokładnie rozprowadzam po warzywach. Młode ziemniaki zapiekane ze szparagami
  9. Wkładam do rozgrzanego do 180-200 stopni piekarnika.
  10. Piekę około 30 minut, aż szparagi będą miękkie a ziemniaki przyjemnie zarumienione. Każdy piekarnik jest inny, warto więc sprawdzić warzywa w trakcie pieczenia.
  11. Tak przyrządzone podaje same lub jako dodatek do głównego dania, np. do cudownych, faszerowanych pomidorów  

Przepis na pyszne: 

Szparagi z salsą

Zielona polenta z cytrynowymi szparagami i ciecierzycą

Miętowy bób z soczewicą

Faszerowane pomidory z komosą ryżową

Kuskus z fasolką szparagową