Muhammara – pasta z pieczonej papryki

Muhammara, syryjska pasta z pieczonej papryki. Słodko orzechowa, idealna do chlebków pita, świeżych ziół i oliwek. Sprawdzi się na imprezach i innych posiadówach, na których miło co nieco przegryźć. Obok hummusu i baby ghanoush jest trzecią, przepyszną przekąską. Poza tym, jak wszystkie pasty, robi się ją szybko. Smaczna i zdrowa dzięki zawartym w niej orzechom, no i jada się ją także z warzywami. Chipsy i słone paluszki mogą się chować, przy tak pysznej i egzotycznej przekąsce. 

muhammara

MUHAMMARA, SKŁADNIKI:

  • 2 spore, czerwone papryki
  • 50 gramów orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka syropu z granatu/syropu klonowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 mała papryczka chilli
  • sok z cytryny, kilka łyżek do smaku
  • sól
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Paprykę kroimy na pół i pieczemy na blaszce w 180 °C, aż będzie miękka a skórka będzie czarna.
  2. Upieczoną wkładamy do foliowego woreczka, czekamy około 20 minut i zdejmujemy z papryki skórkę.
  3. Paprykę miksujemy z resztą składników.
  4. Jeżeli chcemy zagęścić pastę można dodać trochę czerstwego chleba, pieczywa lub bułkę tartą.
  5. Pastę chłodzimy i podajemy z papryczkami chilli, oliwkami lub pitą. Dobrze też komponują się zioła np. świeża mięta, pietruszka czy kolendra.

 

muhammara

Wpis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate 2017 u Mopsa w kuchni.

Inne pasty na blogu:

Baba ghanoush. Pasta z pieczonego bakłażana

Hummus

Fasole batuta – rumuńska pasta z fasoli

Pchali ze szpinaku. Gruzińska przekąska