Mus czekoladowy z malinami

Mus czekoladowy, wegański, zrobiony na bazie aquafaby, od zawsze mnie intrygował. Zobaczyłam go na blogach kilka lat temu i chciałam wypróbować. Bez mleka i bez jajek na bazie wody z ciecierzycy. Ubijanie wody z ciecierzycy wydawało mi się dość magicznym procesem. Mój mus to żadna nowość, jednak chciałam się podjąć tego eksperymentu. Wyszedł mi deser bardzo dobry, bardzo prosty i wytrawny. Nie użyłam żadnego dodatku słodzącego, zaś moja czekolada miała 80% zawartości kakao. Można powiedzieć, że to zdrowsza wersja deseru. Taki mus może być także dodatkiem do różnych, innych słodkości. 

mus czekoladowy

CZEKOLADOWY MUS Z MALINAMI

  • 150 ml aquafaby (ja użyłam wody po ciecierzycy w słoiku)
  • 120 gramów gorzkiej czekolady (u mnie 80% kakao)
  • opcjonalnie 2-3 łyżki cukru, syropu klonowego lub innego słodkiego dodatku
  • owoce ( u mnie maliny)

PRZYGOTOWANIE

  1. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
  2. Przelewamy wodę z ciecierzycy do wysokiego naczynia.
  3. Dodajemy małą szczyptę soli i miksujemy. U mnie trwało to 2 minuty i piana byłą sztywna i trzymała się do góry nogami.
  4. Pianę dodajemy do rozpuszczonej czekolady. Delikatnie mieszamy do połączenia. W tym momencie piana nieco zmniejszy swoją objętość.
  5. Przelewamy mus do naczyń i chłodzimy w lodówce około 2 godzin.
  6. Podajemy z owocami.

mus czekoladowy

Inne desery na blogu:

Lody kawowe zamiast espresso

Granita truskawkowo-miętowa! Mroźny deser na upalne dni

Crumble z truskawkami i rabarbarem. Deser na letnie popołudnia

Bananowy chlebek. Klasyka w najprostszej odsłonie