Musztardowe frytki z batatów

Frytki – lubię i takie smażone na głębokim, i takie pieczone z niewielką ilością oleju. Z tym, że takich smażonych nigdy nie robię w domu. Na blogu pojawiły się może ze dwa takie przepisy utopione w oleju i od tamtego czasu unikam smażenia na głębokim tłuszczu jak ognia. Pieczone, batatowe frytki są fajną odmianą od tych dobrze nam znanych. Do tego dochodzi musztardowa marynata z chrupiącą gorczycą. Pycha 🙂

MUSZTARDOWE FRYTKI Z BATATÓW – SKŁADNIKI:

  • 1 kg batatów
  • 5 łyżek musztardy
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 3 łyżki gorczycy
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bataty obieram lub dokładnie szoruję.
  2. Tnę je na niezbyt cienkie słupki.
  3. W misce mieszam musztardę, syrop z agawy, olej i przyprawy.
  4. Bataty dokładnie obtaczam w musztardowej marynacie.
  5. Wykładam je na blaszkę do pieczenia uważając by każda frytka miała trochę przestrzeni i nie zlepiały się ze sobą.
  6. Piekę ok. 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do miękkości.