Odwrócone ciasto brzoskwiniowe z tymiankiem

Odwrócone ciasto brzoskwiniowe, doskonałe do popołudniowej herbaty. Wilgotne, pachnące owocami, ze słodkim, brzoskwiniowym sosem na wierzchu. Tymianek jest tutaj nieoczywistym dodatkiem, który dodaję słodkiemu smakowi, innego wymiaru. 

odwrócone ciasto

ODWRÓCONE CIASTO BRZOSKWINIOWE Z TYMIANKIEM – SKŁADNIKI

  • 250 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 gramów brzoskwini, bez pestek
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 150 ml syropu z agawy/syropu klonowego
  • 100 ml mleka, ja użyłam migdałowego
  • 50 ml oleju z pestek winogron
  • szczypta soli dla podkreślenia słodkiego smaku
  • 2 łyżki listków tymianku

Polewa:

  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • malutka szczypta soli

Dodatkowo:

  • 3 brzoskwinie

odwrócone ciasto brzoskwiniowe

PRZYGOTOWANIE:

  1. W małym garnku rozpuszczam olej, syrop i sól. Mieszam aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiam do ostygnięcia.
  2. Mąkę mieszam z solą, sodą, listkami tymianku.
  3. Brzoskwinie tnę na mniejsze kawałki. Połowę owoców miksuję na mus.
  4. Do brzoskwiń (tych w kawałeczkach i tych zmiksowanych) dodaję syrop z agawy, olej, mleko migdałowe. Mieszam.
  5. Łączę mokre składniki z suchymi. Dokładnie mieszam.
  6. Pozostałe 3 brzoskwinie tnę na plasterki.
  7. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Brzegi także smaruję olejem.
  8. Na samo dno wylewam ostudzony syrop z olejem.
  9. Wykładam plasterki brzoskwiń.
  10. Wylewam ciasto na owoce.
  11. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę w termoobiegu przez 45-50 minut.
  12. Sprawdzam ciasto patyczkiem, pieczemy aż patyczek będzie suchy.
  13. Studzę ciasto przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
  14. Ciasto wykładam na paterę do góry nogami, tak by owoce były na górze.
  15. Przyozdabiam listkami świeżego tymianku i kawałkami owoców.

odwrócone ciasto brzoskwiniowe