Orientalne boczniaki w super pysznym sosie

Moje orientalne boczniaki są naprawdę super! Mięsiste w aksamitnym, wyrazistym sosie stanowią mega pyszne danie. Przepis, do którego wracam i który gorąco Wam polecam!

ORIENTALNE BOCZNIAKI – SKŁADNIKI:

  • 500 gramów boczniaków + 2 – 3 łyżki oleju do obsmażenia

Sos:

  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka octu ryżowego
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej +250 ml zimnej wody
  • cebulka dymka lub szalotka
  • garść kolendry i szczypiorku do posypania
  • sezam do posypania
  • podaję z ryżem i brokułami gotowanymi na parze
orientalne boczniaki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Boczniaki delikatnie myję i osuszam. Nie kroję ich (chyba że nie lubicie takich dużych, moje były naprawdę dość spore) – to mają być duże kawałki.
  2. Na rozgrzanej patelni/woku rozgrzewam 2-3 łyżki oleju.
  3. Nakładam boczniaki i dość intensywnie smażę. Nie ruszam ich, nie mieszam – wówczas ładnie się zarumienią i nie rozwalą. Dopiero po 2-3 minutach delikatnie przewracam na drugą stronę. Powinny być złote i chrupiące, by je tak usmażyć robiłam to na dwie tury. Usmażone odkładam na bok.
  4. Czas na sos. W rondelku mieszam dokładnie sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, sok z cytryny, imbir, czosnek i chilli, dymkę.
  5. Rozprowadzam mąkę w wodzie (250 ml) i dodaję do mieszanki na sos.
  6. Na niewielkim ogniu gotuję sos cały czas mieszając, trzeba uważać, bo szybko gęstnieje.
  7. Gotowy sos mieszam z boczniakami.
  8. Posypuję szczypiorkiem i /lub kolendrą oraz sezamem.
  9. Podaję z ryżem i brokułami.