Ormiańska sałatka z kaszą bulgur – Eetch

Na pewno większość z nas robiąc postanowienia noworoczne, wpisała na listę zdrowe odżywianie i jedzenie większej ilości warzyw i owoców. Zima nie sprzyja takim postanowieniom, warzywniaki zieją pustkami. Dlatego smacznym i szybkim rozwiązaniem będzie ormiańska sałatka Eetch (nazywana także itch, metch). Sałatkę robi się naprawdę szybko i jest świetnym pomysłem na zdrowe drugie śniadanie czy kolację. 

eetch sałatka

ORMIAŃSKA SAŁATKA EETCH – SKŁADNIKI:

  • 200 gramów kaszy bulgur
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (może być także passata, można dodać jej trochę więcej i poczekać aż woda odparuje)
  • 1 duża cebula
  • 1 pomidor (obrany ze skórki)
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • pestki z połowy owocu granatu
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • szczypta chilli w proszku
  • sok z połowy cytryny plus łyżeczka startej skórki (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka melasy z granatów lub syropu daktylowego (opcjonalnie)
  • kilka łyżek oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja zazwyczaj zalewam ją wrzątkiem i zostawiam na jakiś czas, aż wchłonie wodę.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju z dodatkiem wszystkich przypraw, pozwoli to bardziej rozwinąć ich aromat.
  3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Wyłączamy gaz.
  4. Do cebuli wsypujemy miękką kaszę, pokrojony pomidor i poszatkowaną natkę, szczypiorek oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy
  5. Na sam koniec dodajemy owoce granatu.
  6. Doprawiamy do smaku.

eetch sałatka