Pampuszki – ukraińskie bułki czosnkowe

Proste bułeczki czosnkowe o wdzięcznej nazwie pampuszki, idealnie sprawdzą się podawane do zup (tradycyjnie do barszczu ukraińskiego), ale równie dobrze smakują do sałatek lub zjadane same. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać, ponieważ zostawiamy je na noc w lodówce. Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z książki Olii Hercules „Mamuszka”.

PAMPUSZKI – SKŁADNIKI NA 8 BUŁEK:

  • 15 gramów świeżych drożdży (można użyć 7 gramów suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 225 ml ciepłej wody
  • 400 gramów mąki pszennej
  • 8 gramów soli
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
  • 2 nieduże ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki lub bazylii (dodałam bazylię i miętę )
  • 2 łyżki aufaby i szczypta kurkumy do posmarowania bułeczek
Pampuszki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Najpierw zaczyn. Rozpuszczam drożdże z cukrem i wodą (musi być ciepła, nie gorąca). Dodaję 200 gramów mąki i lekko mieszam. Przykrywam ściereczką i zostawiam na noc w lodówce.
  2. Następnego dnia dodaję pozostałe 200 gramów mąki i wyrabiam ciasto. Powinno odchodzić od ręki.
  3. Formuję 8 kulek z ciasta, równej wielkości. Układam je w okrągłej formie (ok. 22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Bułki powinny podwoić swoją objętość i złączyć się.
  4. Aqufabę mieszam z kurkumą i smaruję wierzch bułek.
  5. Piekę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 25 minut.
  6. Olej lub oliwę mieszam z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) oraz ziołami.
  7. Upieczone bułeczki smaruję olejem ziołowym i od razu podaję.