Pasta bezrybna

Pasta bezrybna świetna do ziemniaków w stylu jacket potato lub po prostu na świeży chleb. Ekspresowa i naprawdę smaczna.

Przepis podpatrzony tutaj: https://www.avantgardevegan.com/recipes/chickpea-tuna-jacket-potato/

Składniki:

  • 400 gramów ugotowanej ciecierzycy (najczęściej używam ze słoika)
  • puszka kukurydzy
  • 2 arkusze nori
  • 1.5 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 2 -3 łyżki wegańskiego majonezu
  • 3 łyżki jogurtu roślinnego
  • pęczek posiekanego szczypiorku lub mała szalotka/czerwona cebula
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę rozgnieść widelcem albo krótko zblednować. Konsystencja nie powinna być całkowicie gładka, ale powinna być grudkowata.
  2. Nori najlepiej zemleć na proszek albo drobno posiekać. Dodać do ciecierzycy.
  3. Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać i posmakować czy nie brakuje pieprzu czy odrobiny octu lub cukru.
  4. Podawać na upieczonych ziemniakach lub zajadać z chlebem.