Prosta pasta z awokado i ciecierzycą

Prosta i szybka pasta z awokado i ciecierzycą na śniadanie. Dobry chleb, świeże warzywa i zielone liście – takie śniadanie to świetny i odżywczy posiłek. Do moich kanapek dodałam liście rzodkiewki, które mają bardzo charakterystyczny smak. Jeżeli wyrzucacie te liście, następnym razem spróbujcie dodać je do sałatki, kanapek lub zrobić z nich pesto. Oczywiście mam na myśli piękne i zdrowe liście, a nie takie, które najczęściej znajdziemy w supermarketach. 

Pasta-z-awokado-i-ciecierzycą-PASTA Z AWOKADO I CIECIERZYCĄ – SKŁADNIKI:

  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • 200 gramów ugotowanej ciecierzycy
  • mały ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Dodatkowo: 

  • kilka kromek dobrego chleba
  • zielone liście, ja dodałam liście rzodkiewki
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • rzodkiewki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Awokado, sok  z cytryny i czosnek miksuję na gładką pastę. Przyprawiam do smaku. Pod koniec dodaję ciecierzycę i także krótko miksuję. W paście powinny pozostać widoczne, całe ziarna ciecierzycy.
  2. Pastę smaruję chleb i dodaję ulubiona warzywa.