Pasta z botwinki i rzodkiewek

Pasta z botwinki i rzodkiewek – moja kolejna propozycja smarowidła na chleb. Niedawno smarowałam kanapki pastą z bobu na blogu. Dziś kolorowa i energetyczna pasta z botwinki, która świetnie pasuje do kiszonego lub małosolnego ogórka oraz koperku. 

pasta z botwiniki

PASTA Z BOTWINKI I RZODKIEWEK  – SKŁADNIKI NA OK. 450 GRAMÓW PASTY:

  • 300 gramów botwinki
  • 180 gramów tofu wędzonego
  • 70 gramów rzodkiewek (około 4 sztuki)
  • 1 średniki kiszony ogórek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny lub soku z kiszonych ogórków
  • opcjonalnie 1 łyżka papryki wędzonej
  • sól (można użyć czarnej soli kala namak o charakterystycznym jajecznym posmaku, ja użyłam płaskiej łyżeczki takiej soli) i świeżo zmielony pieprz

Do podania:

  • plasterki kiszonego ogórka, rzodkiewek i posiekany koperek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Botwinkę dokładnie płuczę. Ucinam zielone liście (przydadzą się do czegoś innego) a zostawiam małe buraczki i pędy.
  2. Kroję botwinkę oraz cebulę na kostkę. Smażę z cebulą.
  3. Dodaję tofu, smażę jeszcze z minutę. Zostawiam do ostygnięcia.
  4. Miksuję botwinkę z tofu na gładką masę. Dodaję pokrojony ogórek kiszony i rzodkiewki. Pod koniec miksowania dodaję przyprawy.

Inne kanapkowe przepisy na blogu:

Pasta z bobu ze słonecznikiem na pyszne, letnie śniadanie

Kanapki z pieczonymi pomidorkami z szarmulą

Prosta pasta z awokado i ciecierzycą

Gruzińskie pchali z buraków

Kawior z bakłażana z Kaukazu