Pieczona fasolka szparagowa z sezamem

Pieczona fasolka szparagowa z sezamem to smaczna przekąska. Ciekawa alternatywna dla nieśmiertelnej fasolki polanej masłem i bułką tartą i na pewno zdrowsza. Dlaczego by nie spróbować? 🙂

Pieczona-fasolka-szparagowa PIECZONA FASOLKA SZPARAGOWA – SKŁADNIKI:

  • 500 gramów fasolki szparagowej
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczka chilli
  • 2 łyżki papryki wędzonej
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • płaska łyżeczka syropu z agawy/klonowego
  • sól
  • świeże zioła do posypania (opcjonalnie, ja użyłam majeranek)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Fasolkę myję, oczyszczam z włókien.
  2. W miseczce lub małym słoiczku mieszam oliwę i przyprawy.
  3. Na blaszkę do pieczenia wysypuję fasolkę i marynatę. Dokładnie mieszam.
  4. Piekę w 180 stopniach, do miękkości (około 20 minut).
  5. Gorącą fasolkę posypuję sezamem i solą do smaku.