Pieczone marchewki z sosem z tahini i miętą

Pieczone marchewki, niby nic specjalnego i wyszukanego. Jednak te pieczone marchewki za każdym razem mnie zaskakują. Niezbędna jest tutaj wędzona papryka, która wraz z syropem klonowym tworzy bardzo apetyczną marynatę. No i sos z tahini, gęsty i kremowy , bardzo prosty w przygotowaniu – dopełnia smak tej prostej przekąski. Całość posypuję owocami granatu lub porzeczkami, które dodają kwaśnej nuty i dodatkowej tekstury całemu daniu. Świetne jako przekąska lub dodatek do dania głównego. 

Pieczone marchewkiPIECZONE MARCHEWKI Z SOSEM TAHINI I MIĘTĄ:

  • 1 kg młodych marchewek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 4 łyżki wędzonej papryki
  • 2 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pierz

Sos tahini:

  • 3 łyżki tahini (pasty z sezamu)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5-7 łyżek wody, w zależności jak gęsty będzie sos
  • 2 – 4 listki świeżej mięty
  • sól i pieprz

Do podania:

  • owoce granatu lub porzeczki
  • trochę świeżej mięty

Pieczone marchewki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Młode marchewki dokładnie szorujemy, mają tak delikatną skórkę, że można je piec bez obierania ze skórki.
  2. Oliwę, wędzoną paprykę, syrop klonowy i kmin rzymski dokładnie mieszam. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam solą i pieprzem.
  3. Powstałą marynatą oblewam marchewki, najdokładniej robi się to rękoma wmasowując ją w warzywa.
  4. Piekę w naczyniu żaroodpornym do miękkości, w 180 stopniach około 40 minut, w zależności jakiej wielkości są marchewki. Ja lubię gdy są jeszcze lekko chrupiące, ale już przyjemnie miękkie.
  5. Do niewielkiego słoiczka wlewam tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek i kilka łyżek wody. Zamykam słoiczek i energicznie nim potrząsam. W ten sposób uzyskuje dokładnie połączony sos jeżeli jest za gęsty dodaję jeszcze trochę wody. Dorzucam drobno pocięte listki mięty. Smakuję i doprawiam do smaku.
  6. Sos wylewam na upieczone marchewki. Posypuję grantem lub porzeczkami oraz miętą.

Inne przepisy z pieczonymi warzywami na blogu: 

Młode ziemniaki zapiekane ze szparagami

Faszerowane pomidory z komosą ryżową

Marokańskie bakłażany w aromatycznej marynacie

Pieczona ciecierzyca – zdrowa przekąska do chrupania

Kanapki z pieczonymi pomidorkami z szarmulą

Szparagi z salsą

Pieczony bakłażan z za’atarem i sosem tahini

Zapiekany fenkuł z puree ziemniaczno-jabłkowym

Gruziński kalafior w orzechowym sosie