Pieczone pomidorki- pomysł na proste danie

Mój ulubiony sos do makaronu, polenty czy kaszy. Pieczone pomidory, im dłużej się pieką, tym lepiej. Bardzo aromatyczne i pełne umami.

Pieczone pomidory – składniki:

  • ok. 1 kg pomidorków koktajlowych
  • główka czosnku
  • 80 ml oleju roślinnego
  • łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki płatków drożdżowych
  • świeża bazylia lub inne świeże zioła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pomidorki nakłuwam widelcem, zalewam olejem. Dodaję całe ząbki czosnku, cukier, sól i pieprz oraz gałązki bazylii.
  2. Wstawiam w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na około godzinę (180 stopni).
  3. Pod koniec pieczenia część pomidorków oraz czosnek rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków, dodaję płatki drożdżowe i mieszam.
  4. Podaję z makaronem i świeżą bazylią.
  • jeżeli pomidory są na gałązce warto je piec z nią
  • pomidorki można przechowywać zalane oliwą i podawać jako dodatek np. do hummusu