Pieczony bakłażan z za’atarem i sosem tahini

Pieczony bakłażan z zaa’tarem jest ekspresowym obiadem z Bliskiego Wschodu. Przepięknie pachnie i podany wraz z sałatką tabbouleh (przepis TUTAJ) i szybkim sosem tahini komponuje się w lekki, orientalny obiad, na który Was zapraszam. 

Pieczony bakłażan z zaa'taremPIECZONY BAKŁAŻAN Z ZA’ATAREM I SOSEM TAHINI – SKŁADNIKI:

  • 2 spore bakłażany
  • 6 łyżek za’ataru (np. z mojego przepisu)
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny

Sos tahini:

  • 4- 5 łyżek tahini
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 – 3 ząbki pieczonego czosnku
  • kilka łyżek wody
  • kilka kropel syropu klonowego
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki lub kolendra
  • owoce granatu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mieszankę przypraw za’atar mieszam z oliwą.
  2. Bakłażan przekrawam na pół, wzdłuż i nacinam go na krzyż.
  3. Przygotowaną pastę za’atarową nakładam na bakłażan, pamiętając by przyprawy dotarły wgłąb warzywa.
  4. Piekę bakłażany w 180 stopniach, aż będą miękkie. Czas zależy od wielkości warzyw. Obok kładę całe ząbki czosnku w łupinkach.
  5. Pastę tahini mieszam z sokiem z cytryny, doprawiam solą i pieprzem. Dodaję upieczony czosnek, bez łupinek oraz kilka łyżek wody.
  6. Bakłażany polewam tahiniowym sosem, dekoruję ziołami i owocami granatu.
  7. Podaję z kaszą bulgur, kus kusem lub sałatką tabbouleh (przepis: http://konkolpolny.pl/tabbouleh/)

Pieczony bakłażan z zaa'tarem