Piernikowe gruszki z jeżynami. Słodki koniec lata

Piernikowe gruszki na osłodę kończącego się lata. Chociaż będzie ono trwało jeszcze chwilę, początek września to dla wielu symboliczny jego koniec. Letnie owoce w połączeniu ze słodyczą gruszki i piernikowej, wyraźnej, ale nienachalnej nuty…Ten rustykalny deser jest  nietrudny i trzeba go po prostu spróbować.

piernikowe gruszki

PIERNIKOWE GRUSZKI Z JEŻYNAMI:

  • 200 gramów mąki krupczatki
  • 15 pierników lukrowanych Uszatki Kopernik
  • 80 gramów schłodzonego oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 4 większe gruszki, u mnie odmiana Klapsa
  • do wypełnienia gruszek: około 10 jeżyn i 4 pierniczki (pierniki Katarzynki Kopernik)

Dodatkowo:

  • 2 garści jeżyn
  • 3 łyżki nasion chia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski wsypuję mąkę krupczatkę.
  2. Pierniczki rozkruszam w palcach.
  3. Dodaję sól, która uwydatni słodki smak pierniczków.
  4. Dodaję olej kokosowy.
  5. Wyrabiam wszystko na stolnicy. Formuję kulę. którą owijam w folię i umieszczam w lodówce na okolo 1, 5 godziny.
  6. Gruszki pozbawiam gniazd nasiennych. Najłatwiej zrobić to drylownicą. Następnie obieram je ze skórki.
  7. Do każdej gruszki wkładam najpierw jeżynę, później kawałki piernika. Pierniki będą wchłaniać sok i dodatkowo zabezpieczą gruszkę.
  8. Wyjmuję ciasto z lodówki i dzielę na 4 kulki. Rozwałkowuję je.
  9. Opatulam gruszkę ciastem z każdej strony.
  10. Na wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem blaszce układam gruszki.
  11. Piekę 30 minut w 180 stopniach C.

Jeżynowa polewa-dżem

  1. Jeżyny miksuję.Dodaje nasiona chia.
  2. Wkładam do lodówki na około 20 -30 minut, by całość zgęstniała.
  3. Nakładam na upieczone gruszki.
  4. Całość posypuję pokruszonymi pierniczkami.

piernikowe gruszki

Przepis bierze udział w konkursie „Przepis na Kopernika”, #przepisnakopernika