Placki z kaszy manny z salsą pomidorowo-truskawkową i sosem balsamicznym

Zrobiło się plackowo na blogu! Jakiś czas temu orkiszowe placki z truskawkami, dziś na wytrawnie, ale też na słodko! Lubicie połączenia słodkich i słonych smaków? Ja bardzo! Gdy wymyślałam dodatek do placków z kaszy manny, wiedziałam, że musi to być coś prostego, świeżego i z truskawkami! Zapraszam Was dziś do mojego stołu a dla obawiających się tego połączenia zachęcam do wypróbowania! W końcu czasem trzeba trochę potrenować nasze kubki smakowe 🙂

PLACKI Z KASZY MANNY Z SALSĄ POMIDOROWO-TRUSKAWKOWĄ – SKŁADNIKI:

  • 300 gramów kaszy manny
  • 450-500 ml wody (dodawanej stopniowo, masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany)
  • szczypta soli
  • łyżka oleju do smażenia

Na zaczyn:

  • 20 gramów świeżych drożdży + 150 ml letniej wody + 1 łyżeczka cukru +1 łyżka mąki pszennej

Salsa:

  • 400 gramów słodkich i soczystych pomidorów
  • 250 truskawek
  • mała czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżej mięty i/lub innych ziół np. bazylii, cząbru czy tymianku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • kilka łyżeczek sosu balsamicznego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na początek salsa – pomidory kroję w kostkę, truskawki w mniejsze części, czerwoną cebulę w drobną kostkę. Dodaję pocięte dość drobno zioła oraz oliwę, sól oraz pieprz. Mieszam i odkładam.
  2. Drożdże rozkruszam, dodaję cukier, mąkę i wodę. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 15 min.
  3. Kaszę mannę mieszam z wodą, solą i zaczynem. Całość miksuję na gładką masę – powinna przypominać gęstą śmietanę.
  4. Na nieprzywierającej patelni rozprowadzam olej i wylewam niewielką ilość masy na placki. Nie powinny być zbyt duże. Smażę po kilka minut, odwracam gdy pojawią się dziurki.
  5. Podaję z pomidorowo-truskawokową salką i sosem balsamicznym.
  6. Pycha!

Inne przepisy na placki: