Podpłomyki z czarnuszką i brokułowym pesto

Podpłomyki z brokułowym pesto mogą być pysznym, drugim śniadaniem, a po dodaniu innych składników nawet daniem głównym. Podpłomyki to nasze polskie placki, odpowiedniki tortilli, macy, pity czy focacci. Czasem zastanawiam się, jakby to by było, gdyby zamiast wszechobecnych pizzerii i kebabów, sprzedawano nasze przaśne podpłomyki z różnymi dodatkami. Chleb dawnych Słowian to prosta i smaczna przegryzka, która w połączeniu z pesto zmienia się w kolorowe i bogate danie. Jada się je również na słodko, z konfiturami lub miodem. Nasze rodzime placki to świetna baza do kulinarnych eksperymentów!

podpłomyki z brokułowym pesto

PODPŁOMYKI Z BROKUŁOWYM PESTO

Podpłomyki:

  • 150 gramów mąki pszennej
  • 150 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 ml wody
  • szczypta soli
  • łyżeczka czarnuszki

Pesto:

  • 500 gramów brokułów
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • kubek świeżej bazylii
  • garść orzechów włoskich lub nerkowców
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąki mieszamy w misce z solą i czarnuszką.
  2. Dolewamy wodę, sprawdzając konsystencję.
  3. Wyrabiamy ciasto kilka minut.
  4. Gdy będzie miało zwartą konsystencję, zostawiamy je na 10 -15 minut.
  5. Robimy szybkie pesto. Brokuły dzielimy na różyczki.
  6. Wrzucamy do wrzątku na 4 -5 minut. Dzięki temu zachowają swój kolor i sprężystość.
  7. Do pojemnika, w którym będziemy blendować pesto, wlewamy oliwę z oliwek, orzechy, czosnek oraz brokuły i bazylię.
  8. Miksujemy na pesto.
  9. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  10. W tym czasie ciasto na podpłomyki już odpoczęło. Dzielimy je więc na 4 kulki, które rozwałkowujemy.
  11. Gotowy placek kładziemy na gorącą i suchą patelnię. Nie dodajemy żadnego oleju.
  12. Podpłomyk odwracamy na drugą stronę, gdy na jego powierzchni pojawią się charakterystyczne, czarne plamki.
  13. Podajemy z pesto brokułowym, ziołami i ulubionymi, dowolnymi dodatkami.

podpłomyki z brokułowym pesto