Salata de vinete romaneasca. Pasta z bakłażanów

Kuchnia bałkańska bez bakłażana nie istnieje. Salata de vinete romaneasca, czyli rumuńska sałatka z bakłażanów jest popularną w Rumunii przystawką. Tradycyjne danie ( pochodzące z Bliskiego Wschodu) według mnie bardziej przypomina pastę do pieczywa lub przystawkę do warzyw. Tak, jak w przypadku poprzedniej – fasole batuta, na składniki składa się kilka produktów.

Sekretem salata de vinete romaneasca są przepyszne, dymne bakłażany. Posmak ogniska jest w tej paście bardzo istotny i nadaje jej właściwego, dymnego charakteru. Dlatego najlepszym domowym sposobem jest opalanie oberżyn nad kuchenką. W identyczny sposób, w jaki nasze mamy opalają  cebule do rosołu 🙂

Wszyscy miłośnicy tego warzywa powinni zrobić sobie taką pastę w domu 🙂

Pasta z bakłażanów – składniki

  • 3 bakłażany średniej wielkości
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie łyżeczka dobrej musztardy

salata de vinete romaneasca

Przygotowanie:

  1. Bakłażany myjemy i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Nakłucie warzyw jest istotne i uchroni nas przed poparzeniem.
  2. Bakłażany kładziemy na palniki, nie spuszczając z nich oczu. Opalamy je, by nadać im dymnego aromatu paleniska 🙂 Co kilka minut obracamy warzywa, by nie dopuścić do ich spalenia. Kiedy skórka lekko się zwęgli, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je jeszcze około 20 minut. Wnętrze bakłażanów powinno być miękkie.
  3. Wkładamy je na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Opalone bakłażany
  4. Upieczone bakłażany odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Oberżyny tniemy na pół i drewnianą łyżką wydobywamy jasny środek. Skórka do niczego już nam się nie przyda.
  6. Bakłażanowy miąższ drobno siekamy lub miksujemy.
  7. Dodajemy stopniowo olej nie przestając mieszać. Bakłażan bardzo chłonie tłuszcz, więc szybko powstaje z niego jednolita i puszysta masa.
  8. Dodajemy sok z cytryny. Sprawi, że pasta nie ściemnieje i nieco zaostrzy smak.
  9. Cebule tniemy na bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do bakłażanowej pasty.
  10. Doprawiamy do smaku i chłodzimy przez około godzinę.
  11. Podajemy z grzankami lub świeżym pieczywem.

 Pasta z bakłażanów

Smacznego!