Letnia sałatka z pieczoną papryką i granatem

Sałatka z pieczoną papryką i granatem to lekka, orzeźwiająca propozycja na letni posiłek. Składa się praktycznie z samych czerwonych warzyw i granatu, kontrastu i letniego smaku dodaje tutaj koperek. Słodycz pieczonej papryki  z orzeźwiającym, lekko kwaśnym granatem czyni tę sałatkę oryginalnym i zarazem przepysznym połączeniem.

SAŁATKA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I GRANATEM – SKŁADNIKI

  • około 5 sporych, czerwonych papryk
  • 2 pomidory malinowe
  • pół owocu granatu
  • czerwona cebula
  • koperek do posypania

Sos:

  • kilka łyżek koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie sok z grantu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Usuwamy gniazda nasienne z papryk. Dzielimy je na mniejsze części, lekko smarujemy olejem. Tak przygotowane wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach do momentu aż na skórce papryk nie pojawią się czarne pęcherzyki.
  2. Wkładamy upieczone papryki do plastikowego woreczka na jakiś czas (około 20-30 minut). Po tym czasie z łatwością zdejmiemy skórkę z papryk.
  3. Przygotowanie sosu rozpoczynamy od pocięcia drobniutko koperku. Dodajemy do niego ocet winny, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sok oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
  4. Pomidor dowolnie kroimy.
  5. Oddzielamy owoce granatu od łupinek.
  6. Na talerze wykładamy pieczoną paprykę, na nią podzielony w cząstki pomidor, pestki granatu oraz krążki cebuli. Całość polewamy sosem. Posypujemy świeżym i pachnącym koperkiem.
  7. Podajemy z pieczywem lub ciepłą bagietką

sałatka z pieczoną papryką i granatem

Smacznego!!!

P.S. Przepis na sałatkę zobaczyłam w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”. Tam jednak papryka była marynowana w oleju z czosnkiem, wolę jednak wersję bardziej fit 🙂